De triomfboog is een bekend bouwwerk in Parijs. Het bouwwerk staat in het 8ste arrondissement op een druk verkeersplein. De Arc de Triomphe is de op een na grootste triomfboog ter wereld. Alleen Noord-Korea kent een grotere.

Waar staat de Arc de Triomphe voor?

De boog is zo’n 50 meter hoog en maar liefst 45 meter breed. Hij is gebouwd in Parijs ter ere van de overwinning van Napoleon in de Slag bij Austerlitz tegen de Oostenrijkers. De bouw heeft dertig jaar geduurd en eindigde in 1836. De muren van de boog zijn voorzien van namen van beroemde Franse generaals.

De bouw duurde langer dan gepland omdat de architect kwam te overlijden. Het bouwproces werd destijds al gestart, maar na tien meter hoogte gestopt. Tussen 1811 en 1832 werden de bouwwerkzaamheden stilgelegd maar in 1836 toch afgerond. Na het overlijden van Napoleon werd onder de Arc de Triomphe doorgereden en kreeg de boog extra versieringen in dezelfde stijl. Opmerkelijk genoeg bleef de boog tijdens de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd.

Weetjes

  • In Las Vegas bevindt zich een replica van de Arc de Triomphe.
  • Diverse piloten hebben geprobeerd door de boog te vliegen. Meerdere piloten hebben geprobeerd, maar slechts éen is het gelukt. Een onbekende piloot vloog niet alleen onder de boog door, maar vervolgens ook onder de Eiffeltoren.
  • De boog staat in een rechte lijn voor het Louvre.

Terug naar: bezienswaardigheden

Geef een beoordeling