De Basilique du Sacré Coeur is een bekende basiliek in Parijs. Het bouwwerk is gelegen op heuvel Montmartre in het 18e arrondissement. De kerk valt op door het uiterlijk, de vormgeving en de architectuur. Om bij de kerk te komen dien je eerst 222 traptreden te beklimmen.

Geschiedenis van de basiliek

In de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 vielen 58.000 slachtoffers. Ter herdenking van deze slachtoffers besloot de Franse katholieke gemeenschap een groet basiliek te bouwen. Deze werd uiteindelijk gerealiseerd op een flinke heuvel. Hoewel er eest een inzameling gedaan zou worden besloot het Franse parlement al snel dat dit een staatsaangelegenheid zou worden en dus door de staat betaald moest worden.

In 1875 werd de eerst steen gelegd en in 1914 afgerond. De totale kosten kwamen uit op zo’n 40 miljoen Franse frank. De inwijding moest echter wachten omdat de Eerste Wereldoorlog was aangebroken. Vijf jaar later op 16 oktober 1919 werd de kerk alsnog ingewijd.

Van binnenuit is de kerk rijkelijk versierd met prachtige schilderijen beeldhouwwerken en voorzien van een crypte. Bezoekers kunnen hier ook tijdens hun bezoek naar afdalen. In de kerk is teven een van de grootste afbeeldingen van Jezus te vinden. Het mozaïek Christus in majesteit is dan ook een van de grote pronkstukken.

Metro en kabelbaan

Om in eerste instantie bij de Basilique du Sacré Coeur te komen kan men de metro pakken (lijn 2 of 12). Vervolgens is het een klein stukje lopen en kan je beginnen aan de klim van 222 treden. Gelukkig kan je ook de kabelbaan pakken op bij de basiliek te komen.

Tickets en openingstijden

Het bezoeken van deze bijzondere kerk is geheel gratis. De Sacré-Coeur is dagelijks geopend van 09:00 – 22:30 uur. Uiteraard zijn deze tijden onderhevig aan wijzigingen, kijk daarom altijd voor vertrekt op de officiële website. Het is tevens mogelijk om tegen betaling een kaarsje aan te steken.

Bezoek de koepel

Heb je na de 222 treden nog energie over, dan kan je naar de top van de basiliek. Aan de linkerzijde van de Sacré-Coeur bevindt zich een trap van 300 treden. Heb je deze overwonnen dan kan je genieten van een prachtig uitzicht over Parijs. Meer dan de moeite waard. Voor het bezoeken van de koepel wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Deze kan verschillen per seizoen maar is wel terug te vinden op de website. Het bezoeken van de kerk zelf is wel gratis.

Terug naar: bezienswaardigheden

Geef een beoordeling