Château de Versailles, Frans voor ‘Kasteel van Versailles’, is een kasteel in het buurtschap Versailles in Frankrijk. Het licht dichtbij Parijs en is sinds 1792 het nationale museum. In Nederland is het kasteel beter bekend als Paleis van Versailles. Met ruim 10 miljoen bezoekers per jaar is dit zeker een top bezienswaardigheid.

Versailles geschiedenis

De geschiedenis van Versailles begint in de tijd van Koning Lodewijk XIII. In die tijd was het vanzelfsprekend dat mensen van adel een eigen kasteel hadden. De stad was vaak maar druk en smerig door al het zwerfaval. Mensen van adel hadden om die reden vaak een kasteel net buiten de stad. Hoewel Lodewijk XIII woonde in het Louvre, wilde hij ook een kasteel hebben buiten Parijs. In 1624 werd daarom een klein kasteeltje gebouwd in het buurtschap Versailles. Het kasteel bestaat uit gele natuurstenen en rode bakstenen.

Het kasteel is ontworpen door Philibert Le Roy en is gebouwd binnen een soort gracht zonder water. Toegang verkrijg je alleen via twee bruggen. Zijn toen was vroeger 50 hectare groot, maar is inmiddels een stuk kleiner. Het kasteel bestaat uit 700 gangen, zalen en kamers. Telt 2513 ramen, 70 trappen en ruim 500 spiegels. De dakbedding staat gelijk aan dat van 26 voetbalvelden en er hangen naar schatting 6000 schilderijen. Het kasteel is bovendien voorzien van 900 werknemers. Lodewijk was dol op zijn tuin en de natuur. Daarom verbleef hij vaak in het kasteel en liet de regering achter. De tuin is voorzien van 4 miljoen tulpenbollen, die elk jaar uit Nederland moeten komen.

Tuinen van Versailles bezoeken

De enorme tuin van het kasteel is voorzien van duizenden planten en bomen. Tientallen fonteinen zijn later toegevoegd aan dit prachtige stukje groen. De tuin is verder geheel in de Franse stijl gebouwd. Midden in de tuinen van Versailles ligt een groot kanaal met de naam Grand Canal. In de tuinen zijn verder een aantal hofjes te vinden. Deze bestaan uit lusthoven met een vijver en een paar beelden. Bekende vijvers zijn de Neptunusvijver en de Latonvijver. Ook deze vijvers zijn weer voorzien van beelden en fonteinen. Hier en daar is er ook een theehuisje of prieeltje te vinden.

Weetjes

 • Mozart heeft ooit een concert gegeven in het paleis.
 • In 1783 werd de eerste luchtballon losgelaten in de tuin. De luchtballon was gevuld met een eend, een haan en een schaap. Dit werd als bewijs gezien dat mensen konden vliegen.
 • In Oostenrijk heeft men een paleis gebouwd naar idee van het paleis van Versailles. Hoewel het de bedoeling was dat het bouwwerk groter zou worden, is dit uiteindelijk niet gelukt.
 • Sinds 1979 is het kasteel terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Entreeprijs

Online is het mogelijk om een tour te reserveren vanaf €28,- per persoon. Deze tour duurt 90 minuten en is het meer dan waard. Bovendien hoef je niet in de wachtrij te staan en kan je direct naar binnen!

Liever het kasteel op je eigen tempo ontdekken? Boek dan een entreeticket met audiogids voor €18,- per persoon. Tickets zijn ook verkrijgbaar met voorrang voor €26,- per persoon.

Openingstijden

Het kasteel is iedere maandag gesloten en op 1 mei. Om 18:00 uur wordt de laatste groep toegelaten, terwijl om 17:50 de kassa sluit.

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag: 09:00 – 18:30 uur;
 • Woensdag: 09:00 – 18:30 uur;
 • Donderdag: 09:00 – 18:30 uur;
 • Vrijdag: 09:00 uur – 18:30 uur;
 • Zaterdag: 09:00 uur – 18:30 uur;
 • Zondag: 09:00 uur – 18:30 uur.

Terug naar: bezienswaardigheden

Geef een beoordeling