Net als de Eiffeltoren is de Notre Dame absoluut de moeite waard om van binnenuit te bekijken. Deze prachtige Gotische kathedraal verwelkomt jaarlijks miljoenen mensen en is staat in het midden van Parijs. Het monument is dan ook al jaren hoog in de top 10 van bezienswaardigheden in Parijs. Op deze pagina lees je alles over dit bouwwerk, leuke weetjes, tickets en openingstijden.

Informatie

Voorheen stond er een Romeinse tempel op de plek van de Notre Dame, later een een vroegchristelijke basiliek, maar sinds 1345 de huidige kathedraal. De bouw werd in 1163 al gestart, in het bijzijn van Paus Alexander III. Het project heeft dus aardig lang mogen duren. De technieken die werden gebruikt voor de bouw van dit monument waren toentertijd nieuw. In die tijd was het vrij bijzonder om met bogen te werken. Vanaf 1200 werd de voorgevel geplaatst en vervolgens werd er eens start gemaakt met de bouw van de torens.

Sinds de 3e eeuw werd er een groei van het aantal Christenen in Parijs waargenomen. De kerk diende dan ook voor het katholieke geloof en werd gebruikt voor diverse diensten. Na de opkomst van de Franse Revolutie (1792) werd de kerk gesloten. De kerk kwam hier niet helemaal ongeschonden door: schilderijen werden gestolen of vernield, net als veel sculpturen. De kathedraal zelf werd ook flink aangetast.

In 1801 werd de kathedraal opnieuw ingewijd voor het katholieke geloof. Ook Napoleon werd hier door de Paus een paar jaar later gekroond. Echt populair werd het monument pas na het boek van Victor Hugo, genaamd ”De klokkenluider van de Notre Dame”. Omdat ook na de Franse Revolutie het katholieke geloof in een stroomversnelling zat, werd besloten om de Notre Dame op te knappen. Dit vond plaats tussen 1845 en 1864. Alle zwakke stenen werden vervangen en er werden prachtige glas-in-loodramen geplaatst. Sinds 1991 tot vandaag de dag worden er ook nog restauraties verricht.

Tot op heden wordt de kathedraal nog gebruikt door Rooms-Katholieken. Nationale vieringen worden dan ook nog steeds hier gehouden.

Weetjes

  • Dit prachtige monument staat al sinds 1991 op de werelderfgoed. Sinds 1862 al een historisch monument.
  • De Notre Dame is 130 meter lang, 48 meer breed en 35 meter hoog. De toren gaan 69 meter de lucht in.
  • Jaarlijks bezoeken ruim 12 miljoen mensen deze kathedraal. Dat is meer dan het Louvre museum.
  • De trap naar de toren bestaat uit 365 traptreden.

Tickets bestellen

Tickets zijn online verkrijgbaar vanaf €19,00 per ticket. Vooraf is het mogelijk om een datum en tijd te selecteren. Naast toegang tot dit historische monument ontvangt u ook een audioguide in 7 talen. Deze neemt je mee langs alle hoogte- en dieptepunten binnen de kathedraal. Skip the line toegang, dus geen wachtrij.

Notre Dame Paris openingstijden

Het adres van de kathedraal is: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, Paris. Bereikbaar via metro 1, 4, 7, 11 of 14.

De openingstijden verschillen per seizoen. In juli en augustus zijn de openingstijden verlengd.

  • In juli en augustus dagelijks van 10:00 – 23:00 uur;
  • Van 2 januari t/m 31 maart dagelijks van 10:00 -17:30 uur;
  • 1 april t/m 30 september dagelijks van 10:00 -18:30 uur;
  • Van 1 oktober t/m 31 december dagelijks van 10:00 – 17:30 uur.

Terug naar: bezienswaardigheden

Geef een beoordeling