Het houdt de media al enkele weken druk bezig: de gele hesjes beweging. De beelden uit de Franse hoofdstad zeggen veel over de onvrede van de burgers, maar wat is er precies aan de hand, wat betekenen de hesjes en wat zegt dit voor de komende weken?
Update maart 2020
Ondanks dat Parijs op slot zit heeft de Gele hesjes beweging geprotesteerd. Het exacte aantal demonstranten is niet bekend. Wel weten we dat afgelopen zaterdag 14 maart circa 2.000 politieagenten de straat opgegaan zijn om de menigte in goede banen te leiden. Zie video hieronder.
Update mei 2019
Ruim zes maanden na de eerste berichtgevingen rondom de gele hesjes beweging is de rust nog altijd niet wedergekeerd. De cijfers van de afgelopen zes maanden zijn schokkend en hadden net zo goed uit een oorlogsgebied kunnen komen:
- 11 dodelijke slachtoffers;
- Circa 4250 gewonden;
- Waaronder 1800 agenten;
- Ruim 12.000 aanhoudingen;
- Waarvan 2000 veroordeeld;
- € 200 miljoen schade.
Aan de andere kant nemen de opkomstcijfers van betogers af. Waar er bij de eerste betogingen, in november 2018, nog 300.000 betogers trok, is dat aantal nu flink gedaald. De gemiddelde opkomst in heel Frankrijk bedraagt nu nog 50.000. Dat betekent niet dat de gele hesjes er niet meer zijn, maar verklaart wel waarom je er minder over hoort. Iedere zaterdag wordt er in delen van Parijs gedemonstreerd en ook op tal van andere plaatsen in Frankrijk.
Dit hoeft niet van invloed te zijn op uw verblijf in Parijs. De wekelijkse protesten op zaterdag verlopen vrijwel altijd vreedzaam en gebeurt altijd onder begeleiding van voldoende politie. Wil je vooraf weten waar en hoe laat de protesten plaatsvinden? Kijk dan voor vertrek op de facebookpagina van de gele hesjes beweging.
Update januari 2019
Een protest van de gele hesjes beweging heeft zaterdag 19 januari geleid tot ongeregeldheden. Hoewel de protestanten aanvankelijk vreedzaam begonnen eindigde de protesten tegenover de politie. Hierbij werd er vuurwerk, stenen en flessen richting de politie gegooid. Het aantal gele hesjes dat is opgepakt is onbekend, er waren circa 7000 mensen op de been om te protesteren.
Niet alleen in Parijs ging men de straat op ook in andere grote steden zoals Marseille werd er gedemonstreerd. In totaal gingen er zaterdag 84.000 gele hesjes de straat op. In steden als Rennes raakten een demonstrant en twee politieagenten gewond. Hoewel de intensiteit van de demonstraties is afgenomen zijn er bij de wegblokkades wel enkele mensen overleden. In totaal zijn er tien mensen overleden sinds de eerste protesten in november van vorig jaar.
De Gele hesjes beweging (oorspronkelijke bericht)
De Protestanten zijn het niet eens met het huidige kabinetsbeleid. Er wordt de laatste tijd actief geprotesteerd tegen de accijnsprijzen op brandstof en tegen de te hoge kosten van levensonderhoud. Dit leidde de afgelopen weken tot een absoluut hoogtepunt: begin december raakten 133 mensen gewond en werden er ruim 400 opgepakt.
Een deel van de protestanten houdt het namelijk niet enkel bij protesteren, maar hebben ook voor vernielingen en schade gezorgd in de binnenstad. Zo werden er meerdere historische monumenten doelwit van de protesten. Met name de Arc de Triomphe werd korte tijd bezet gehouden door de gele hesjes beweging. Volgens Philippe Bélaval, de voorzitter van de het Franse Monumentencentrum, kan de schade gemakkelijk oplopen tot in de tonnen. Naast monumenten werd er ook her en der meubilair vernield en werden tientallen auto’s in brand gezet.
Waarom en wat betekenen de protesten
De Gele hesjes beweging (Frans: Gilets Jaunes) zijn dus met name furieus over het huidige kabinetsbeleid van president Emmanuel Macron. Niet alleen in Parijs maar ook buiten de hoofdstad werden er massaal wegblokkades neergezet en konden vrachtwagens geen kant op.
De acties worden met georganiseerd via de sociale media. Zoals de beelden laten zien wordt er massaal gereageerd op de oproepen om in actie te komen. Een comité achter de hesjes heeft als officiële vertegenwoordiging van de beweging een eisenpakket ingediend bij Macron. De voornaamste eisen zijn: afschaffen van de accijns, lagere belastingen en een verhoging van de pensioenen.
De protesten komen dus niet uit de lucht vallen maar zijn een gevolg van de frustraties die het Franse volk heeft tegen Macron. De president van Frankrijk is al langer bezig met hervormingen om de economische groei te stimuleren. Veel Fransen zijn het hier niet mee eens en zagen de brandstofverhoging als spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
Demonstraties in Nederland
Tot op heden is het in Nederland rustig gebleven en zien we geen beelden zoals in Parijs. We kunnen dus wel stellen dat de demonstratie in Nederland vrij vreedzaam is verlopen. Dit is mede te vinden in het feit dat er weinig aanhang is in ons eigen land. Begin december werd er in Nijmegen, Maastricht en Den Haag geprotesteerd, maar daar kwamen hooguit een paar honderd man op af.
Volgens de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema worden de betogingen vooralsnog als een regulier protest beschouwd. De Gelehesjes Nederland uiten vooral via Facebook hun onvrede over het huidige kabinetsbeleid en delen daar hun standpunten.
Hoe nu verder?
Via sociale media wordt er aangekondigd wanneer er nieuwe protesten worden gehouden, maar deze zijn ten tijde van het plaatsen van dit blogbericht nog niet bekend. Ben je van plan om binnenkort naar Frankrijk te reizen, dan raden wij je aan om de facebookpagina van de Gele hesjes beweging te raadplagen voor eventuele protesten.
Reisadvies Parijs
Vooralsnog is er geen negatief reisadvies voor Parijs. Hoewel toeristen weg blijven en de bezienswaardigheden hermetisch worden afgesloten tijdens protesten, is het aantal reserveringen met 40 procent gedaald. De foto’s, video’s gaan de hele wereld over en worden massaal gedeeld op sociale media. Veel toeristen kiezen eieren voor hun geld en annuleren daarom hun boeking. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangescherpt, maar adviseert om alert te zijn en plekken waar demonstraties zijn te vermijden.