15 april 2019 gaat de geschiedenisboeken in als een zwarte bladzijde. De beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs staat in brand en het is nog maar de vraag wat er van dit stukje Franse geschiedenis overblijft. De brandweer rukt massaal uit en heeft de structuur van de kathedraal kunnen blussen. Één brandweerman is ernstig gewond geraakt tijdens het blussen.
Brand in Notre-Dame
Maandagavond om 19:00 brak er brand uit in de populaire kathedraal in Parijs. De vlammen trokken razendsnel om zich heen en is daardoor heel moeilijk te bestrijden. De historische kerk werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, waarbij de bouw circa twee eeuwen heeft gekost. De Notre-Dame werd de laatste maanden gerestaureerd. De vlammen leken te ontstaan nabij een van de steigers die om het gebouw stonden. Wat de exacte oorzaak van de brand is is momenteel nog een raadsel.
Lees hier alles over de Franse kathedraal.
Groot materieel, geen blusvliegtuigen
De Franse brandweer gaat met brandweermannen het pand in om te redden wat er te redden valt, maar wil daarbij geen manschappen verliezen. Er is namelijk al één brandweerman met ernstige brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ondanks dat de brandweer met groot materieel uitrukt is het dak niet meer te redden. De kenmerkende torens aan de voorzijde staan nog overeind, maar het vuur is momenteel nog bezig.
Er wordt geen gebruikgemaakt van blusvliegtuigen. Volgens een brandweerman kan dit de structuur van de kathedraal aantasten of doen laten instorten. Mede daardoor is het blussen enorm lastig.
Boek nu je treinticket naar Parijs voor slechts 35 euro!
UNESCO zegt steun toe
Al sinds 1991 wordt de Notre-Dame gerekend tot Werelderfgoed. De kerk is onderdeel van de Rooms-Katholieken en is de thuisbasis van diverse nationale vieringen. De toegang is gratis en het monument trekt jaarlijks miljoenen toeristen. UNESCO heeft de Franse autoriteiten steun toegezegd en ook de VN-organisatie heeft aangegeven aan de zijde van Frankrijk te staan. De 850 jaar oude kathedraal is van onschatbare waarde voor de Franse hoofdstad, aldus VN directeur-generaal Audrey Azoulay
De Franse stichting voor het erfgoed begint 16 april met een nationale collecte om reconstructie (deels) te kunnen bekostigen.
Zo ziet de Notre-Dame er nu uit
Een dag na de brand is Parijs ontwaakt en heeft de brandweer sein brandmeester gegeven. Wat de exacte schade is is vooralsnog onbekend. De torens en geraamte van het bouwwerk staan nog overeind en lijken daarmee gered te zijn. De Franse president Macron sprak van een groot drama en is direct een inzamelingsactie gestart. Een Franse Miljardair stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor de renovatiewerkzaamheden.
Over de oorzaak van de brand is vooralsnog niet bekend. De brand leek te ontstaan in de buurt van een van de steigers. Het onderzoek loopt nog en zal nog enkele weken duren. Brandweermannen van Parijs en omliggende steden inspecteren de schade en doen de kathedraal nablussen.