Hoofdredacteur Daan besloot afgelopen zomer een last-minute weekendje Parijs te boeken. Een leuke verassing voor zijn partner, maar wel in een periode waar je vaak de hoofdprijs voor betaalt. We nemen je mee in een lang weekend Parijs en laten zien wat deze last-minute heeft gekost.
Je partner verassen met een romantisch weekendje naar de stad van de liefde valt altijd wel goed. Het was een sporadische actie als opwarmertje voor onze daadwerkelijke vakantie naar de Costa Brava. Omdat we allebei al enige tijd niet meer in Parijs zijn geweest besloot ik een lang weekendje te boeken. We zouden vrijdagochtend vanuit Amsterdam vertrekken en pas maandagochtend voetzetten op Nederlandse bodem.
Lang weekendje Parijs tijdens de zomervakantie
Het boeken van deze minivakantie begon met het uitzoeken van vervoer. Omdat ik een lange autorit niet zo zag zitten en toch comfortabel wilde reizen moest ik kiezen tussen de trein en het vliegtuig. Bij het zoeken van treintickets naar Parijs kwam ik in juli alleen dure last-minute treintickets tegen. Heel jammer, gezien ik een treinvakantie vaak heerlijk ontspannen vind. Geen krappe vliegtuigstoelen, je benen strekken wanneer je maar wilt, Wi-Fi en stopcontacten. Het duurt weliswaar wat langer, maar je hebt een heerlijke reis met prachtig uitzicht. De volgende keer toch maar wat eerder boeken…
Afijn, het werden dus vliegtickets. De Franse hoofdstad kent meerdere vliegvelden waardoor er gekozen moest worden tussen deze vliegvelden. Omdat Orly Airport op slechts 14 kilometer afstand van de stad ligt leek mij dit de juiste keuze. Bovendien had ik vanaf Orly de keuze op met de trein de overige 14 kilometer af te leggen of een transfer te nemen.
Het was halverwege juli en dus hoogseizoen. Vrijwel alle tickets liggen in deze periode een stukje hoger dan normaal. Via vliegtickets.nl vond ik na een half uurtje zoeken precies wat ik nodig had. Een vlucht ’s ochtends vroeg vanaf Amsterdam Schiphol naar Orly Airport. Mijn wens was om zo vroeg mogelijk te vliegen, zodat we nog wat hadden aan de rest van onze vrijdag. Ik besloot twee retour vliegtickets te boeken voor 280 euro voor twee personen (zie rechts).
Om enigszins te besparen op de kosten heb ik besloten geen extra bagage bij te boeken. Een kleine koffer en een rugtas moet immers voldoende te zijn voor een weekendje Parijs.
Omdat we maandagochtend pas terug zouden vliegen naar Amsterdam had ik dus een hotel nodig voor drie nachten. Ik had er voor kunnen kiezen om zondagavond terug te vliegen en zo een overnachting kunnen besparen, maar dan zouden we doodmoe aankomen in Nederland.
Slapen in het vliegtuig is voor mij persoonlijk verre van ideaal en bovendien zouden we beide de volgende dag moeten werken. De zomervakantie begon voor ons namelijk pas in augustus.
Goedkoop hotel in Parijs (juni)
Zoals gezegd liggen alle prijzen in het hoogseizoen net iets hoger. Dit geldt dan ook voor de hotelovernachtingen in Parijs. Voor drie nachten in Parijs heb ik gekozen voor een hotel net buiten het centrum van de stad. De reden om voor een hotel te kiezen is vrij simpel: de service van een hotel geeft mij persoonlijk gewoon een heerlijk vakantiegevoel. Met een Bed and Breakfast is het toch altijd maar afwachten wat je kan verwachten.
Hotels rekenen, zeker in het hoogseizoen, vaak de hoofdprijs voor een overnachting inclusief ontbijt. Om deze reden liet ik het ontbijt achterwege; er zijn immers genoeg Franse bakkers op iedere hoek van de straat met overheerlijke broodjes. Dat ontbijtje kwam wel goed.
Voor het boeken van een hotel gebruik ik vaak Trivago. Deze website vergelijkt de prijzen van meerdere aanbieders waardoor je nooit teveel betaalt voor een hotelkamer. In dit geval werd ik doorverwezen naar Expedia.nl waar ik uiteindelijk voor Hotel Apollinaire (4 sterren) heb gekozen. De prijs voor de kamer viel mij alleszins mee. Bovendien had ik voor het boeken nog gezocht naar een mooie kortingscode, met succes! Op mijn complete boeking ontving ik 10% korting en kreeg ik extra punten voor een volgende boeking. Uiteindelijk heeft alleen de kortingscode mij al bijna 40 euro bespaard. Dat zouden dus wat luxere ontbijtjes worden ;-).
Tip: Kijk altijd op de website van het hotel zelf voor mooie aanbiedingen!
De totaalprijs van drie overnachtingen in het Apollinaire hotel net buiten het centrum kwam uit op 380,68 euro. Dit is exclusief het ontbijt, maar is wel de korting al van afgetrokken. Hiervoor kregen wij een heerlijke kamer, met een ruim tweepersoons bed, luxe badkamer, televisie met internationale zenders, airconditioning en een koelkastje. Kortom: precies wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf in een periode waar de temperaturen de dertig graden aantikte.
De Franse bakker bleek uiteindelijk twee straten verderop te zitten, waardoor we ook ’s ochtends konden genieten van een heerlijk vers ontbijtje met vers geperste jus d’orange. In dezelfde straat was een drogist te vinden en een supermarkt waar we een versnapering hebben gehaald en de nodige gekoelde flesjes water. Wanneer je het Apollinaire uitloopt kom je bij het metrostation Montparnasse wat je binnen 15 minuten naar het centrum van Parijs brengt. De ligging van het hotel is dus perfect met alles wat je nodig hebt binnen handbereik.
Transfer van Orly Airport naar het hotel
De vliegtickets zijn geboekt en ook het hotel is gereserveerd. Nu was het nog even uitzoeken hoe we het snelst naar ons hotel konden. Omdat we slechts een kleine koffer en een rugtas hadden konden we gemakkelijk met de trein of een bustransfer naar het centrum. Vooraf een transfer boeken deed ik niet, omdat ik simpelweg niet wist hoe laat we op het vliegveld zouden staan. Vertraging zou immers betekenen dat ik mijn transfer zou missen.
Uiteindelijk viel ons oog op Le Bus Direct. Voor een tientje per persoon werden we met de bus van het vliegveld naar een stop in Parijs gebracht. Deze busstop was toevallig op loopafstand van ons hotel, in de buurt van de Franse baker waar je ook een ontbijtje kan scoren. Met Le Bus Direct kan je vervolgens ook ’s ochtends vroeg naar Orly Airport worden gebracht. Benieuwd naar de dienstregeling? Bekijk dan de website van de vervoerder.
Conclusie: Kosten heb je zelf in de hand
Toegegeven dat een lang weekendje Parijs niet de goedkoopste optie is in juli, maar wel heel leuk. Het weer zat mee waardoor we drie dagen lang van de zon hebben kunnen genieten. Parijs blijft een prachtige stad en een verblijf daar verveelt nooit. Het hoogseizoen zorgt er daarnaast voor dat bezienswaardigheden en attracties vaak druk zijn. Vooraf een ticket boeken is echt een aanrader. Lang in de rij staan met de zon hoog aan de hemel is immers geen pretje. Bovendien ben je een weekend in de stad en wil je je tijd goed benutten.
Aanrader: Bestel vooraf je entreetickets en sla de rij voor bezienswaardigheden over!
Al met al heb je de kosten dus helemaal in eigen hand. Wil je een ontbijt van het hotel, of loop je ’s ochtends naar de bakker? Neem je een extra overnachting of neem je ’s avonds de laatste vlucht naar huis? Wie slim en overwogen keuzes maakt kan gemakkelijk honderden euro’s besparen en dat kan je natuurlijk weer spenderen voor een diner in de stad. Ben je al eens in de stad geweest, dan is net voor het hoogseizoen of erna een betere reisperiode.
Uiteindelijk heb ik voor dit lange weekendje weg zo’n 680 euro betaalt. Had ik ruim van tevoren een ticket en hotel geboekt, dan had ik waarschijnlijk honderd euro kunnen besparen, maar het is nou eenmaal zo gelopen. Ik heb in ieder geval genoten van mijn verblijf in de stad van de liefde en heb weer prachtige herinnering aan Parijs en dat is ook wat waard.
Ook naar Parijs? Vind hier je goedkope vliegtickets naar Orly Airport of kies boek alvast treintickets naar Parijs vanaf 35 euro!